>>

IJscompetitie 'Smaak van de week'


Competitie met het Rythovius College

Leermomenten tijdens een competitie in samenwerking met ijssalon de Smaak. 

In samenwerking met docent Irène Benne van het Rythovius College en SVH Meesterijsbereider Hans Kennis van IJssalon de Smaak leren en competitieverband tot elkaar gesmolten.Het grote voordeel voor de ijswereld is dat scholieren warm gemaakt worden voor het vak IJs en dat deze competitie voor de leerlingen een stimulans is om extra hun best te doen. De leerlingen van het Rythovius College science leerjaar 1 kregen een opdracht na het bezoek aan de Ambachtelijke ijskeuken De Smaak! Hans Kennis  geeft in eerste instantie natuurlijk heel veel ijs aan de leerlingen om de verschillen te proeven van de diverse smaken. Daarna krijgen ze uitleg hoe ijs gemaakt wordt, en ik geef hen de basis mee om daar vervolgens mee aan de slag te kunnen. Vervolgens gaan ze op school in groepjes van 4 te werk om zelf een ijsje te ontwerpen.

De opdracht die ze mee krijgen is als volgt
Maak een dia presentatie bestaand uit drie dia`s
Bedenk een originele naam die past bij het ijsje
Bedenk een ijscombinatie die bestaat uit twee componenten
Na 4 weken komt Hans naar de school en gaat de 3 opdrachten bekijken en de smaken ijs proeven die ze op school gemaakt hebben.

De beste twee smaken komen een week als ijs van de week in de vitrine te liggen bij ijssalon de Smaak. Het publiek mag nu bepalen welk het lekkerste ijsje is en voor de leerlingen de kunst om zoveel mogelijk mensen op hun ijsje te laten stemmen. (leermoment Marketing) Deze week is het zover de ijsjes liggen in de vitrine bij ijssalon de Smaak. Een ijsje heet ‘Fris en Fruitig’ en bestaat uit diverse bosvruchten, Mango en mint en is gemaakt op sorbet basis. Het tweede ijsje heet ‘Anguria’ (Italiaanse naam voor watermeloen) bestaand uit watermeloen, citroengras en Griekse Yoghurt. En natuurlijk is het nu belangrijk om zoveel mogelijk stemmen bij elkaar te krijgen, want de winnende groep krijgt 5 liter van hun zelf bedachte ijs.


Schoolgids


 download pdf

Contact

Bezoekadres:
Bospoort 1, 5521 CK Eersel
  
Postadres:
Postbus 215, 5520 AE Eersel

Telefoon:
(0497) 51 30 43

E-mail:
info@rythovius.nl
Het Rythovius College ressorteert onder het bevoegd gezag van de raad van bestuur van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs.