>>

Leerlingen excelleren in Duitsland

 
In de week voorafgaand aan de carnavals-vakantie zijn zeven leerlingen uit de 4 en 5 vwo-klassen van het Rythovius College naar het prestigieuze International Student Leadership Institute (ISLI) in Oberwesel, Duitsland, geweest. Onze filosofiedocent, meneer Arts, was hun begeleider. Leerlingen die deel wilden nemen aan dit internationale seminar, moesten een sollicitatiebrief schrijven in het Engels. Een toelatingscommissie heeft vervolgens zeven leerlingen geselecteerd.
Het seminar wordt ieder jaar geleid en georganiseerd door leerlingen die het jaar daarvoor deel hebben genomen en door alle deelnemers zijn gekozen om terug te keren als ‘regent’. 180 excellente leerlingen (waaronder dus zeven Rythovianen) van een aantal scholen uit verschillende Europese landen en de VS, kregen lezingen over verschillende leiderschapskwaliteiten. Vervolgens werden in steeds dezelfde 12 groepen (colour groups) van 15 leerlingen onder grote tijdsdruk opdrachten uitgewerkt die betrekking hadden op de ‘managementskills’ uit de lezing. Dat kon zijn: een liedje schrijven, een sketch bedenken, een rap battle voorbereiden, een poster maken enz. Die opdrachten moesten vervolgens per groep ten overstaan van alle leerlingen gepresenteerd worden. Het debatthema dit jaar ging over de vraag onder welke omstandigheden liegen is toegestaan. De leerlingen moesten een standpunt innemen welke vormen van liegen wel of niet zijn toegestaan en anderen proberen daarvan te overtuigen. ‘s Avonds waren er culturele workshops en allerlei ontspannende activiteiten, olympische spelen tussen de colour groups, verkiezingen van de regents voor volgend jaar (onze eigen Rythoviaan Marloes werd tweede) en natuurlijk op de laatste avond een spectaculair eindfeest.
De magie van de ISLI-week zat in de intensieve samenwerking met leerlingen uit andere landen en culturen. De eerste dag was dat nog wat onwennig, maar op het einde van de week had iedereen veel nieuwe vrienden uit verschillende landen. De week was voor iedereen erg leerzaam en intensief. Het was voor de deelnemers na afloop even wennen om weer gewoon Nederlands te spreken (zelfs op de terugreis naar Eersel werd er in de auto nog steeds Engels gesproken), ‘gewone lessen’ te volgen en om de nieuwe internationale vrienden niet meer te zien. Alhoewel; Sean, een ISLI-deelnemer uit de VS, heeft afgelopen week een dag op het Rythovius meegelopen met onze vwo-deelnemers. De onvermijdelijke weemoed na zo’n inspirerende week staat bekend als ‘post-ISLI-depression’. Rythoviaan Leon: “Echt de mooiste week uit mijn leven”. Volgend jaar gaan we weer met andere toppers uit de vwo-klassen!

ISLI 2019, reis rond de wereld in zes dagen
door Anneke Cools 5V

Amerikanen houden niet van zoute drop. Wij Nederlanders maken betere pindakaas. En dankzij de Rythovius-inbreng kent de ‘rest van Europa en Amerika’ nu ook ‘links-rechts’ van Snollebollekes.
Ziedaar wat resultaten van het ISLI-seminar, waaraan Amber, Gwen, (4V), Jeroen, Leon, Marloes, Inge en ik (Anneke) (5V) hebben deelgenomen van 24 februari tot 1 maart.
Een week lang presentaties krijgen en houden over leiderschap, dat klinkt bijna net zo saai als school. Als ik niet al had geweten dat ISLI totaal niet saai zou worden, had ik me waarschijnlijk nooit aangemeld. Iets waarvan ik ongetwijfeld enorm veel spijt zou hebben gehad, want het was geweldig. Ik ben net anderhalf uur thuis en ik zou nu alweer terug willen.
Het International Student Leadership Institute (ISLI) organiseert ieder jaar een leerzaam seminar met negentig leerlingen uit verschillende Europese landen en negentig Amerikaanse leerlingen die wonen op en rond militaire bases in Europa. Het seminar duurt een week. Het is bedoeld om leiderschapsvaardigheden te leren en te versterken.
Maar ISLI is veel meer dan dat, weet ik na deze week: Het is een plaats om te leren over andere culturen en jezelf. Bovendien ben ik nog nooit op een plaats geweest waar zo snel zulke sterke banden werden gesmeed tussen mensen.
Bij ISLI krijg je presentaties over leiderschap, die je vervolgens met je vaste groepje verwerkt. Door er bijvoorbeeld een toneelstukje over te maken of een rap battle op te baseren. Ik heb de meest uiteenlopende opvoeringen voorbij zien komen: van een versie van het Eurovisie Song Festival tot toespraken van ‘Donald Trump’.
Ik weet nog goed dat ik zondag, wat alweer als lang geleden voelt, binnenkwam in de jeugdherberg in Oberwesel, Duitsland.  Ik hoorde meteen allerlei verschillende talen. Dit is niet minder geworden tijdens de week. Niet verbazingwekkend als je weet dat er leerlingen waren uit Nederland, België, Finland, Hongarije, Denemarken, Duitsland, Tsjechië, Italië en de VS. Tijdens de week heb ik ongelofelijk veel geleerd over al deze culturen. Door - al dan niet serieuze - gesprekken met mede-deelnemers en tijdens Interest Groups, waar ik Italiaanse gebarentaal leerde. Ook proefde ik voor het eerste van mijn leven de fantastische rare combinatie die PB&J sandwich heet.
Hoewel het af en toe frustrerend is dat je je niet zo goed kan uitdrukken in een taal die niet je moedertaal is (hoeveel mensen weten zo een, twee, drie uit hun hoofd wat ‘dienstplicht’ of ‘overkoepelend’ is in het Engels?), het enthousiasme en de sociale natuur van de Amerikanen af en toe vermoeiend was en de Kartoffeln me op een gegeven moment wel echt gestolen konden worden, was dit een week die ik nooit zal vergeten. Ik heb nu vrienden door heel Europa.


Schoolgids


 download pdf

Contact

Bezoekadres:
Bospoort 1, 5521 CK Eersel
  
Postadres:
Postbus 215, 5520 AE Eersel

Telefoon:
(0497) 51 30 43

E-mail:
info@rythovius.nl
Het Rythovius College ressorteert onder het bevoegd gezag van de raad van bestuur van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs.