Volg ons ook!
>>
  • Mavo
  • Havo
  • Atheneum
  • GymnasiumWON

Miljoenen mensen zagen de appel uit de boom vallen, maar Isaac Newton vroeg zich af waarom deze viel. Uit veel onderzoeken blijkt dat nieuwsgierigheid de leerprestaties verhoogt. En dat is precies de reden waarom het Rythovius Collage op 28 januari het startschot geeft voor een nieuwe academische route op het vwo.

Afdelingsleider vwo Bart Schoenmakers: “We verwachten van onze leerlingen een nieuwsgierige, kritische blik naar buiten. Dus niet opzoeken, maar uitzoeken. Vandaar dat we sinds dit schooljaar zijn toegetreden tot de WON-academie. WON staat voor Wetenschapsoriëntatie Nederland; een netwerk van universiteiten en middelbare scholen. Met behulp van wetenschappers zetten we een leerlijn op van klas 1 t/m 6 vwo waarbij ‘onderzoekend leren’ en ‘leren onderzoeken’ centraal staan. Zo simulatie we de academische houding en vaardigheden van onze vwo-leerlingen.”

De professoren van Mad Science verzorgen voor de vwo-brugklassen op 28 januari de kick-off van de academische route. Daarna gaan de leerlingen in de WON-lessen een dierenverblijf ontwerpen. WON-docent Maaike Bosman: “Met deze opdracht doorlopen de leerlingen alle fasen van de ontwerpcieclus. De leerlingen met het beste ontwerp mogen vervolgens deelnemen aan de regio-manifestatie. Dat is een soort conferentie waar wetenschappers spreken en leerlingen van verschillende WON-scholen hun onderzoek presenteren aan een professionele jury.” WON-docent Rutger van Oorschot vult aan: ”We willen onze leerlingen vooral laten verWONderen. Volgend schooljaar starten we in 2vwo met robotica, een educatief programma waarin leerlingen de maatschappelijke rol van wetenschap en technologie onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten.” Erwin van Dooren, WON-docent in de bovenbouw: “In 4vwo komt de Big History central te staan waarbij er vanuit diverse wetenschappelijke disciplines naar de geschiedenis en de rol van de mens daarin wordt gekeken. In 5vwo zetten we het eerste half jaar in op academisch schrijven en methodologie ter voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs.” Hans Wouters, docent scheikunde op het Rietovius Collage en tevens WON-coördinator: “Onze WON-docenten zijn dit jaar gestart met een opleiding onderzoeksdidactiek aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast is kennisdeling in het WON-netwerk belangrijk. Zo heb ik al veel good-practices gezien op andere WON-scholen.”

Schoolgids

Contact

Bezoekadres:
Bospoort 1, 5521 CK Eersel
  
Postadres:
Postbus 215, 5520 AE Eersel

Telefoon:
(0497) 51 30 43

E-mail:
info@rythovius.nl
Het Rythovius College ressorteert onder het bevoegd gezag van de raad van bestuur van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs.